به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین، نویسنده علمی مشهور، اد یونگ، به عنوان برنده جایزه کتاب علمی انجمن سلطنتی بریتانیا در سال ۲۰۲۳ انتخاب شد. وی برای «یک دنیای عظیم: چگونه حواس حیوانات قلمروهای پنهان اطراف ما را آشکار میکند» این جایزه را دریافت کرد.
«یک دنیای عظیم» که از انتشارات «بودلی هد» است، خوانندگان خود را به دنیای شگفتانگیز و پیچیده قلمرو حیوانات و «عظمت طبیعت» میبرد و شیوههای چندحسی را که حیوانات به وسیله آن دنیای اطراف را تجربه میکنند، آشکار میکند.
این کتاب خواننده را در «حبابهای حسی» که در آنها زندگی میکند غوطهور میکند و ابرقدرتهای دنیا را معرفی میکند که پژواک دلفینها، که صدا را سهبعدی تجربه میکنند از جمله آنهاست. استفادهای که پرندگان از میدان مغناطیسی زمین برای مهاجرت خود میکنند و دید فرابنفش زنبورها که الگوی گلها را که برای چشم انسان نامحسوس است، میبینند هم از این ابرقدرتها هستند. این کتاب ضمن این که محدودیتهای درک انسان را به ما نشان میدهد، به ما میگوید توانایی ما برای درک حواس سایر گونهها _ برای گام گذاشتن در دنیای آنها _ به خودی خود بزرگترین مهارت حسی ما است.
یونگ روزنامهنگار علمی و برنده جایزه پولیتزر برای گزارشهایش درباره همهگیری کووید۱۹ در طول دورانی که (۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳) برای آتلانتیک کار میکرد، است. نوشتههای تحقیقی او همچنین در نشنال جیوگرافیک، نیویورکر، وایرد، نیچر، نیو ساینس، ساینتیفیک آمریکن و بسیاری از نشریات دیگر منتشر شده است. وی همچنین نویسنده کتاب «من حاوی تعداد زیادی هستم: میکروبهای درون ما و زندگی بزرگتر» (۲۰۱۶) است که مهمترین انقلاب زیست شناسی از زمان چارلز داروین را بررسی میکند و در فهرست نهایی جایزه کتاب علم انجمن سلطنتی در سال ۲۰۱۷ قرار گرفت.
یونگ گفت شیفته نحوه درک حیوانات از دنیای اطرافشان شده و این کتاب را درباره حیوانات نوشته تا کنجکاوی و همدلی را برانگیزاند. وی افزود: همه ما میتوانیم کمی بیشتر از همدلی در دنیا استفاده کنیم و این واقعیت که بسیاری از خوانندگان به این موضوعها گرایش پیدا کردهاند، برای من بسیار معنی دارد.
هیات داوران این جایزه متشکل از ۵ داور، این کتاب را سفری جذاب و کاشفانه برای نشان دادن جایگاه حواس از طریق کاوش در تکامل، علوم رفتاری، فیزیک و علوم اعصاب دانستند. آنها از یونگ برای روایت بسیار خوب و ساختارمندش و نیز تحقیقات وسیعی که برای نوشتن کتابش انجام داده تشکر کردند و کتاب وی را یک دستاورد چشمگیر خواندند و گفتند یونگ به خواننده نشان میدهد که چگونه تنها بخشی از دنیای ما را میبیند و چیزهای بیشتری برای کشف وجود دارد.
آلن گوریلی، رییس هیات داوران امسال که استاد دانشگاه آکسفورد در زمینه مدلسازی ریاضی است، گفت اد یونگ با کتابش به طرز ماهرانهای امور دنیوی را به جادو تبدیل کرده و ما را به دنیای ادراکی موجوداتی ناشناخته مانند ماهی فیلدماغی، موش ستاره پوزه، عنکبوت ببری یا سوسک آتشی میبرد.
وی افزود: یونگ فقط اطلاع رسانی نمیکند، بلکه دایره حسی ما را گسترش میدهد و ما را فروتن و بیدار میکند تا دنیای اطراف را بهتر بشناسیم.
هیات داوران امسال همچنین شامل بانی گارموس نویسنده کتاب «درسهای شیمی»، ربکا هنری عصب شناس و پژوهشگر دانشگاه، پترسون جوزف، بازیگر سینما، تلویزیون و صحنه و نویسنده داستانهای تاریخی و آنیتا سینگ دبیر بخش هنر و سرگرمی دیلی تلگراف بودند.
جایزه یونگ یک چک ۲۵هزار پوندی است و ۵ نویسنده دیگر که به فهرست نهایی راه یافته بودند هم هر یک ۲۵۰۰ پوند دریافت میکنند.
جایزه کتاب علم انجمن سلطنتی بریتانیا هر سال به کتابهای علمی که برای مخاطب عام و نه جامعه متخصصان نوشته شده باشد، اهدا میشود. این جایزه از سال ۱۹۸۸ کار خود را شروع کرده و به چهرههایی چون استیون هاوکینگ، جرد دیاموند و استفن جی گولد اهدا شده و در دورههای مختلف اسپانسرهای متفاوتی داشته است.
نظر شما